Externe consultants behalen betere resultaten

Snel geld verdienen, vage adviezen en matige resultaten: bij veel mensen hebben ingehuurde consultants geen goed imago. Ten onrechte, blijkt uit onderzoek van Joris Kuppens: “Verrassend genoeg laat mijn onderzoek zien dat opdrachtgevers meer vertrouwen hebben in externe consultants dan in interne consultants. Dit betekent dat externe consultants meer succes hebben, doordat ze meer vertrouwd worden. Want het onderzoek toont ook aan dat vertrouwen van de opdrachtgever in de consultant essentieel is voor een succesvolle samenwerking.”

Externe consultant in het voordeel

Joris Kuppens onderzocht voor zijn afstuderen aan de Tilburg University in welke mate het interpersoonlijk vertrouwen van de opdrachtgever in de consultant de mate van succes beïnvloedt. Ook beantwoordt hij in zijn onderzoeksrapport de vraag ‘Is er verschil in vertrouwen tussen externe en interne consultants?’. Het antwoord is ‘ja’ in het voordeel van de externe consultant.

Onderzoek toont aan dat slecht imago consultants onterecht is

Tegen de geluiden in

Externe consultants worden meer vertrouwd? Dat gaat in tegen veel gehoorde geluiden van de laatste tijd. Joris Kuppens legt uit: “Bedrijven en overheidsorganisaties kiezen steeds vaker voor iemand binnen hun eigen organisatie. De aanname is dat een interne consultant door de langdurige relatie met de opdrachtgever meer vertrouwen heeft en daardoor beter werk kan leveren. Om die reden was het ook mijn verwachting dat uit het onderzoek zou komen dat het vertrouwen in een interne consultant inderdaad groter is. Maar dat blijkt niet het geval.”

Opvallende uitkomsten

Het onderzoek geeft onderbouwing van aannames en heeft enkele opvallende uitkomsten:

 1. Vertrouwen is een essentiële succesfactor.
 2. Opdrachtgevers hebben meer vertrouwen in externe consultants dan in interne consultants.
 3. Als de consultant en de opdrachtgever allebei vrouw zijn, is de samenwerking het meest succesvol.

Meten van vertrouwen en succes

“In mijn onderzoek heb ik het vertrouwen gemeten door de opdrachtgever te vragen om een beoordeling van de consultant op bekwaamheid, welwillendheid en integriteit. Ik heb hierin de persoonlijke aanleg (van goed van vertrouwen tot wantrouwend) van de opdrachtgever meegewogen.

Voor het bepalen van het succes van een uitgevoerde consultancy-opdracht heb ik de tevredenheid gemeten van de opdrachtgever over de resultaten van de consultant. Daarin heb ik ook andere aspecten gecontroleerd, zoals het feit hoe vaak opdrachtgever en consultant hadden samengewerkt.”

Verdeling onderzoeksgroep

Joris Kuppens verzamelde en analyseerde de resultaten van de ingevulde enquêtes van 195 opdrachtgevers van consultants:

 • 59% van de opdrachtgevers is afkomstig uit de non-profitsector en de overige 41% komt uit de commerciële sector
 • de verdeling tussen ‘procesconsultants’ (die advies geven over hoe te doen) en specialistische consultants (die advies geven over wat te doen) is ongeveer fifty-fifty
 • een kwart van alle respondenten is vrouw en een kwart van alle consultants waar de vragen over gingen is vrouw.

Meer weten?

Neem voor vragen over het onderzoek contact op met Joris Kuppens.

Dit interview is een initiatief van Blyxum e-HRM consultancy & projectmanagement, uitgevoerd door Minder Tekst.

4 reacties

 1. Leon Algra op 14 februari 2012 om 13:35

  Ik ben benieuwd wie aan dit onderzoek heeft meegewerkt en vanuit welke onderzoeksvraag.
  Ook is het interessant om te bezien onder hoeveel respondenten dit onderzoek heeft plaatsgevinden. 2. Tom van der Valk op 14 februari 2012 om 13:39

  Beste Leon, je kunt het best daarover contact opnemen met Joris Kuppens. Zijn contactinformatie staat onderaan het artikel. Hij licht zijn onderzoek graag toe. 3. Bob Vermeer op 18 februari 2012 om 20:04

  Misschien zou Joris de vraag van Leon Algra kunnen plaatsen op dit forum.
  Ben zeer benieuwd naar de onderbouwing en vragen lijst. 4. Sjoerd Peters op 23 februari 2012 om 21:28

  Joris,

  Interessant onderwerp. Lang leve google:
  http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=116100

  Mvgr
  Sjoerd