Werkwijze
De invoering van een e-HRM systeem kent een aantal stappen, met een heldere verdeling van werkzaamheden tussen projectleider, opdrachtgever of leverancier.
In nauwe samenwerking met de opdrachtgever achterhaalt de projectleider wat de eisen en wensen zijn ten aanzien van het nieuw in te voeren systeem. Hij koppelt de resultaten van zijn onderzoek voortdurend terug, om misverstanden in een vroeg stadium te voorkomen. Dit is ook het moment waarop de projectleider de eerste versie van het projectplan opstelt. Gedurende het project wordt het document telkens geactualiseerd.
- Opstellen projectplan
- Analyse van de organisatie
- Analyse van de infrastructuur
- Vaststellen en structureren van specificaties
- Vaststellen referentiekader
Potentiële leveranciers worden ingelicht over de technische en functionele eisen waaraan het softwarepakket moet voldoen en gevraagd een passende aanbieding uit te brengen. De voor- en nadelen van elk systeem worden geëvalueerd. Bij het selectieproces kan het helpen om de leveranciers hun producten te laten demonstreren en om bedrijven te bezoeken die al met de pakketten werken.
- Opstellen voorkeurslijst en criteria
- Leveranciers Request For Information (RFI) toesturen
- Beoordelen informatie
- Arrangeren gesprekken en demonstraties
- Evaluatie en opstellen selectierapport
- Leverancier(s) Request For Quote (RFQ) toesturen
- Keuze leverancier, overeenkomst komt tot stand
In het functioneel ontwerp (FO) omschrijft de projectleider op welke manier de voorgestelde oplossing in de praktijk kan worden gerealiseerd. Het functioneel ontwerp vormt vervolgens de basis voor het technisch ontwerp.
- Bijstellen projectplan
- Opstellen pakketspecificaties
- Opstellen maatwerkspecificaties
- Opstellen specificaties dataconversie
- Inventarisatie systeemwijzigingen
- Inventarisatie organisatiewijzigingen
- Evaluatie en goedkeuring door opdrachtgever
Het functioneel ontwerp, wordt in technische termen omgezet, zodat de bouwers van het systeem aan het werk kunnen. Dit technisch ontwerp (TO) wordt meestal opgesteld door een consultant van de leverancier. De inhoud van het technisch ontwerp sluit aan op het functioneel ontwerp.
Het geïntegreerde systeem dat in de vorige onderdelen is ontworpen, wordt nu daadwerkelijk gerealiseerd.
- Bijstellen projectplan
- Configuratie
- Ontwikkelen maatwerk
- Ontwikkelen integratietesttools
- Ontwikkelen dataconversietools
Op basis van het testplan en de bijbehorende testscripts wordt de werking van het systeem gecontroleerd. De problemen die aan het licht komen, worden zo snel mogelijk verholpen.
- Opstellen testplan
- Bijstellen projectplan
- Inrichten testomgeving
- Testen functionaliteit
- Integratietest
- Dataconversietest
Voordat het nieuwe systeem definitief in de organisatie wordt uitgerold, moeten er nog enkele zaken gebeuren. Allereerst vindt in een realistische setting de acceptatietest plaats, met als resultaat de formele goedkeuring van de opdrachtgever. Verder worden de data geconverteerd en de medewerkers met behulp van opleidingen zo goed mogelijk op de implementatie voorbereid.
- Opstellen implementatieplan
- Bijstellen projectplan
- Inrichten productieomgeving
- Dataconversie
- Uitvoeren acceptatietest
- Opleiding medewerkers
- Overdracht
- Evaluatie
- Nazorg